Van Gogh in Emmen

Het is dit jaar 140 jaar geleden dat Vincent van Gogh voet zette op Drentse bodem. Hij reisde per trein vanuit Den Haag naar Hoogeveen, om enkele weken later met de trekschuit door te reizen naar Nieuw-Amsterdam/Veenoord. Hier verbleef hij drie maanden in het logement Scholte. Nu bekend als het Van Gogh Huis Drenthe.

Er is in Emmen heel veel te ontdekken en beleven rond Vincent van Gogh. We nemen je graag mee op zijn reis!

Van Gogh Huis Drenthe in Nieuw-Amsterdam/Veenoord

Na een eeuwig lange vaart kwam Vincent van Gogh aan in Nieuw-Amsterdam/Veenoord. Vincent woonde en werkte enkele maanden in logement Scholte, het huidige Van Gogh Huis Drenthe. Tijdens zijn verblijf oefende hij met zijn schilderstijl, met licht en kleur en schreef hij maar liefst 23 brieven aan zijn broer Theo over Drenthe. Vincent zijn kamertje is nog steeds intact. Zijn bed staat nog op dezelfde plaats, de tekendoos is open en het verfpalet is klaar voor gebruik.

Na een grondig verbouwing is het Van Gogh Huis Drenthe weer geopend voor publiek. In het museum wordt authenticiteit gecombineerd met moderne technieken. Met behulp van beeld, geluid en tekst wordt het verhaal van Vincent van Gogh in Nieuw-Amsterdam/Veenoord verteld.

“Drenthe inspireert mij tot een leven lang schilderen. Hier in Drenthe heb ik mijn bestemming gevonden.” – Vincent van Gogh

Van Gogh fiets- en wandelroutes

Er zijn zeven fantastische routes ontwikkeld in Gemeente Emmen, Coevorden en Hoogeveen: drie fietsroutes en vier wandelroutes. De fietsroutes zijn te volgen via speciale wit-groene routebordjes en de wandelroutes via wit-bruine. Iedere route heeft zijn eigen thema. In totaal starten en eindigen er drie routes bij Van Gogh Huis Drenthe in Nieuw-Amsterdam/Veenoord.

Speciaal voor de routes zijn er gidsen ontwikkeld waarin de routes, plattegronden en informatie is opgenomen. Daarnaast zijn er zo’n 20 podcasts gemaakt, die je onderweg of thuis kunt beluisteren. De moeite waard als je meer over Vincent in Drenthe te weten wilt komen. De QR-links staan in de routegids, maar ook op diverse Van Gogh doorkijkpanelen en Van Gogh informatielessenaars die je onderweg tegenkomt. De gidsen zijn bij Tourist Info Emmen te verkrijgen.

Van Gogh muurschilderingen op de silo in Nieuw-Amsterdam/Veenoord

Op de drie zijden van de voormalige graansilo, bij het station in Nieuw-Amsterdam/Veenoord, zijn kunstwerken aangebracht gebaseerd op Vincent van Gogh in Drenthe. Aan de westelijke zijde is de beroemde aquarel ‘De ophaalbrug’ van Vincent van Gogh geschilderd en aan de station zijde een Drents portret van Vincent van Gogh. Beide schilderen zijn 250 m2 groot. De ophaalbrug en het Drentse portret van Vincent van Gogh worden met elkaar verbonden door een tekst uit één van de Drentse brieven van Vincent van Gogh aan zijn broer Theo.

Van Gogh muurschilderingen
Industrieweg 11, Veenoord

Van Gogh Beleeftuin

In het kader van het Van Gogh jaar is op een deel van de oude begraafplaats, rondom de voormalig Nicolaaskerk in Schoonebeek een bloemen-, kruiden- en fruitpluktuin aangelegd. Bloemen waren in de Franse periode van Vincent van Gogh een belangrijk onderdeel van zijn werk. Denk aan zonnebloemen en blauwe Irissen. De beleeftuin in Schoonebeek is gratis te bezoeken.

Van Gogh bij Tourist Info Emmen

Ook bij Tourist Info Emmen, naast de ingang van Wildlands Adventure Zoo Emmen, kun je allerlei leuke Van Gogh artikelen vinden. Loop gerust even binnen. De gastdames- en heren kunnen je ook nog veel meer mooie tips geven over evenementen en activiteiten met Van Gogh in Emmen. Hieronder alvast een voorproefje. 

Tentoonstelling Op Reis met Vincent

Reis mee met Vincent van Gogh tijdens zijn Drentse avontuur. Volg zijn omzwervingen door het Drenthe van 1883 en bewonder zijn werken uit zijn Drentse oeuvre. Nooit eerder was de Drentse periode van Vincent van Gogh onderwerp voor een grote tentoonstelling. Deze tentoonstelling is te zien van 11 september 2023 tot en met 7 januari 2024 in het Drents Museum. Kaartjes zijn ook te koop bij Tourist Info Emmen! 

Expositie Brieven van Vincent

Vincent van Gogh schreef veelvuldig aan zijn broer Theo over hoe mooi hij Drenthe vond. Daarom zijn inwoners van Emmen en Drenthe uitgenodigd een brief aan Vincent van Gogh te schrijven. Er zijn mooie brieven binnengekomen. Deze brieven worden gepresenteerd tijdens een expositie in Facet Emmen centrum. Naast de brieven worden materialen en boeken gepresenteerd uit de collectie Van Gogh uit museum Myskery.

Expositie & workshops Vincent van Gogh in LEGO-steentjes

In de winter van 2020 nam Ernesto Lemke deel aan het tv-programma Legomasters. Hier kreeg hij de opdracht om met LEGO een portret te maken van zijn bouwpartner, zonder foto’s of modellen. Hij heeft deze kunstvorm de naam brickpainting gegeven. Van dichtbij zijn de bekende steentjes te zien, maar van een afstand wordt de afgebeelde persoon zichtbaar. In november komt brickpainter Ernesto Lemke naar Emmen om een portret te ‘schilderen’ met LEGO-stenen. Daarnaast gaat Ernesto, in samenwerking met Centrum Beeldende Kunst Emmen, workshops geven aan scholieren en kinderen.

Expositie Dagwacht van Vincent

Van Gogh was een groot bewonderaar van Rembrandt van Rijn. Daarom hebben de amateur kunstschilders van de Nachtwacht van Emmen een groot schilderij geschilderd, genaamd De Dagwacht van Vincent. De schilders hebben geprobeerd het zoveel mogelijk in het patroon van Vincent van Gogh te schilderen. Het schilderij is te bewonderen vanaf 1 november.

Magische toverwandeling met Vincent

In de binnenstad van Emmen kunnen kinderen deelnemen aan een magische wandeling. Ze gaan op pad met een magische tak (toverstafje), waarmee ze in de donkere wintermaanden de hele stad kunnen betoveren. En Vincent van Gogh tovert met de kinderen mee! In verschillende etalages en op pleinen in de binnenstad van Emmen zijn er plekken waar de magie van de takken tot uiting komen. Er is een route langs de verschillende interactieve punten om iedereen tijdens een heerlijke stadswandeling te verwonderen.

De toverwandeling start op zaterdag 9 december 2023 en duurt tot zondag 7 januari 2024. De routegids en toverstokjes zijn te koop bij Tourist Info Emmen.

Van Gogh op Kerktoren Nieuw-Schoonebeek

Via videoprojectie en ondersteunende muziek worden het leven en werk van Vincent van Gogh en het verhaal van Nieuw-Schoonebeek op drie zijden van de kerktoren in Nieuw-Schoonebeek getoond. De kerktoren wordt daarmee letterlijk in het licht gezet. Vincent van Gogh heeft, tijdens zijn verblijf in Zuidoost Drenthe, een schilderij gemaakt van de toenmalige Nicolaaskerk in Schoonebeek, samen met de 32-meter hoge kerktoren van de Bonifacius-kerk in Nieuw-Schoonebeek. De videovertoning is gratis te bezoeken op 9 en 10 december.