Atelier | ZOOkeeper en Vincent van Gogh

'Van Gogh als spiegel en gids in Drenthe; een tijdsbeeld'

Van 1 mei tot 1 augustus 2023 is Monique Broekman in het Rensenpark in Emmen aan de slag als artist-in-residence in de Studio ZOOkeeper. Drie maanden gaat deze ZOOkeeper aan de slag en betrekt jou als bezoeker bij het te creëren werk.

Een multimediaal project door Monique Broekman
Van Gogh verbleef in 1883 voor drie maanden in Drenthe op zoek naar ruimte, rust en de puurheid van het platteland om zo verder te komen als kunstenaar en mens. Hij bezocht 15 plekken, maakte 5 schilderijen, 20 tekeningen en schreef 23 brieven aan zijn broer Theo.

Wat is er veranderd?
''Net als van Gogh reis ik van Brabant naar Drenthe en zal van Gogh mijn gids en spiegel zijn om mijzelf te ontwikkelen in mijn werk in relatie tot de locatie en de Drenthenaren. Ik zal de 15 plekken bezoeken waar van Gogh in 1883 is geweest om te kijken hoe het er nu is. Wat is er veranderd? Hoe ziet het er nu uit? Wie wonen of werken er nu? Ik nodig mensen uit in studio Zookeeper om hun verhalen te delen over die 15 plekken waar ik filmopnames van maak.''

Brieven, film, tekeningen en portretten
''De brieven die van Gogh aan zijn broer Theo schreef zullen fungeren als mijn kompas waarnaar ik steeds terug zal keren om over te reflecteren. Ik zal in 23 brieven reageren op de brieven die Vincent schreef alsof ik hem terug schrijf vanuit het heden van 2023 naar het verleden in 1883. Deze brieven publiceer ik op een blog en deel ik op sociale media, net als de films van de gesprekken met het publiek en het hele werkproces. De mensen die hun verhaal over de verschillende locaties met me delen zal ik portretteren in 5 schilderijen en 20 tekeningen in de voetsporen van van Gogh. Het geheel resulteert in een tijdsbeeld en onderzoek naar het kunstenaarschap van nu ten opzichte van 1883 in het licht van de veranderde hedendaagse Drentse landschap en maatschappij.''

Studio ZOOkeeper

Studio ZOOkeeper is een inspirerende maakplaats in het prachtige Rensenpark, het voormalige dierenpark, in het centrum van Emen. Het is een werkplek voor kunstenaars uit heel Nederland. Van 1 mei tot 1 augustus 2023 krijgt een beeldend kunstenaar of ontwerper - die uit heel Nederland kan komen - de sleutel van Studio ZOOkeeper en gaat aan de slag als ZOOkeeper. Deze kunstenaar of ontwerper zoekt de verbinding met het publiek in het Rensenpark. En laat in de laatste twee weken van juli 2023 een presentatie zien in de studio. 

Terug naar vorige pagina